Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06 4878 5653
  • info@sloofadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Vrije zorgkeuze ter discussie?

Omdat de vraag naar zorg maar blijft toenemen en de daarmee verband houdende kosten een halt toegeroepen moeten worden heeft het Kabinet onlangs belangrijke besluiten genomen. Het meest in het oog lopende is wel, dat het Kabinet een situatie wil scheppen waarbinnen er geen vrije keuze meer bestaat van zorgverlener. 

In een dergelijke situatie wordt het de zorgverzekeraars toegestaan vergoeding volledig te weigeren wanneer de zorg wordt verleend door een partij waar de betrokken verzekeraar geen contract mee heeft. Het Kabinet wil dat per 2016 invoeren.

Meer keuze of juist niet?

Op dit moment bestaan de volgende keuzemogelijkheden:

  • restitutiepolis
  • naturapolis

Restitutiepolis
De restitutiepolis geeft nog steeds de meeste vrijheid. Want daarbij gaat het uitsluitend om de vraag welke soort zorg verleend wordt. Wie dat doet is bij de restitutiepolis minder spannend. De enige maatstaf is eigenlijk of de gevraagde zorg wordt verleend door een erkende zorgverlener. Het gaat dus alleen om de vraag of 'fysiotherapie' gedekt is. Welke fysiotherapeut die zorg verleent is dan minder van belang. 

Naturapolis
De naturapolis voegt daar een belangrijke voorwaarde aan toe. Want daar vindt volledige vergoeding uitsluitend plaats indien de gevraagde zorg (fysiotherapie) gedekt is EN indien de gekozen fysiotherapeut met de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
Dat beperkt de keuzevrijheid aanzienlijk. Immers, voordat de zorg gevraagd wordt (naar welke specialist of ziekenhuis gaat u toe?) moet eerst het een en nader onderzocht worden:
a) bij welke zorgverzekeraar loopt de zorgverzekering?
b) welke specialist zou gewenst zijn?
c) heeft de zorgverzekeraar daar een contract mee?
Bestaat er een contract, dan kan 100% vergoeding verleend worden.
Bestaat er geen contract, dan wordt slechts een deel van de zorg vergoed.

Kabinetsplan
In het voorstel van het Kabinet komt daar nu een derde polisvariant bij: een naturapolis met volledige uitsluiting.
Met andere woorden, indien de verzekeraar met de gekozen zorgverlener geen contract heeft mag de verzekeraar vergoeding volledig weigeren.

Het zal duidelijk zijn, dat de derde variant een nog lagere premie zal opleveren. En het lijdt geen twijfel of er zullen weer veel zorgverzekeraars zijn die hun 'lage premies' zullen willen promoten. 
Maar of dit een goede gezondheidszorg zal bevorderen mag betwijfeld worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-07-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.